Amikor úgy tűnik, hogy minden ellened van, emlékezz rá, hogy a repülő is a széllel szemben száll fel, nem vele együtt.
Henry Ford


Egy ex-meleg története a könnyűzene világából


Roberto Marchesini
NARTH Nemzetközi Képviselő - NARTH Olaszország

A „San Remoi Fesztivál”, hazámban Olaszországban a legfontosabb zenei rendezvény, amely évről-évre több millió olaszt vonz a képernyők elé. A fesztivál idén egy mondhatni valószínűtlen eseménynek lett a színhelye, amikor is egy ex-meleg előadó tett tanúságtételt. 2006 győztes énekese Giuseppe Povia, egy „Luca Era Gay” (Lukács meleg volt) című dalt adott elő. – A videó itt látható. A dal címe, amely arra utal, hogy vannak melegek, akik újból heteroszexuálisokká válhatnak, teljesen fölbolygatta az olasz meleg mozgalmakat. Meleg aktivisták a fesztivál bezárásával fenyegetőztek, Vittorio Agnolette, EP képviselő pedig olyan határozatott sürgetett, amely megtiltja Poviának a dal előadását. Maga Povia, halálos fenyegetéseket kapott. A „Mindenki” névre hallgató meleg szövetség, „homofóbiára” hivatkozva, feljelentette Poviát a Köztársaság prokurátoránál. Amikor nem sikerült elérni a céljukat, a meleg aktivisták megkérték a Fesztivál szervezőit, hogy Poviát ellensúlyozva, hadd énekeljen egy meleg énekes is „a homoszexuális szerelem tökéletességéről”. Ez a próbálkozás is kudarcba fulladt.

Végül február 17-én, a Festivál első estéjén, Povia elénekelte dalát. A „Luca Era Gay” szövege, egy Lukács nevű férfi meleg életformából való átalakulását írja le. Mindenféle pszichológiai vagy pszichiátriai segítség nélkül ásott le énjének legmélyebb rétegeibe, hogy megértse homoszexuális vonzódásának gyökereit. Egy érzelmileg hideg, közönyös apa és egy fojtogató anya, mondja Pavio, komoly zűrzavart okozott szexuális identitásával kapcsolatban. „Férfit kerestem, aki lehetne az Apám, férfiakkal jártam, nehogy megcsaljam Anyám”. A dal a homoszexuális kapcsolatok felszínességére is céloz: „szerelem és ámítás, gyakran megcsaltuk egymást”. Végül így fejeződik be: „Ez a történetem, csakis az én történetem. Semmi betegség. Semmi gyógyulás. Kedves Apu, megbocsátok, még akkor is, ha nem jössz vissza. Anyu, gyakran gondolok rád, szeretlek, és néha még érzem rosszallásodat, de most már apa lettem, és szerelmes vagyok az egyetlen nőbe, akibe valaha is szerelmes voltam.” A dalnak, mely egy finom dallamú rap szám drámai tónusokkal, őszinte és szókimondó szövege van, de sohasem ítélkezik a homoszexuális emberek személyes döntése fölött, amelyet életmódjukkal kapcsolatban hoznak.

Mielőtt még Povia dala elhangzott volna, az olasz komikus Roberto Benigni, húsz perces műsort adott elő. Elutasította Poviát, mondván, hogy a homoszexualitás nem bűn, és a melegeket a történelem folyamán pusztán azért üldözték, és máig is üldözik, mert „szerelmesek valakibe”. Végül fölolvasott egy kivonatot Oscar Wilde „De Profundis” c. művéből.

Povia dala után, az addigi szokásoktól eltérően, a főszervező Franco Grillini, volt parlamenti képviselőnek, az „ARCIgay” (a legfőbb olasz meleg szervezet) volt elnökének adta át a mikrofont. Grillini elmondta, hogy épp egy barátjától kapott sms-t (bár a mobiltelefonokat a fesztivál alatt ki kellett kapcsolni), aki Benigni „De Profundis” felolvasását meghallgatva sírva fakadt, mert eszébe jutott volt partnere, aki AIDS-ben halt meg. Grillini azzal fejezte be, hogy Poviának meg kell értenie, mi is az a meleg szerelem.

És ekkor váratlan dolog történt: a nézők elkezdtek szisszegni Grillinire (Olaszországban, ez a kifütyüléssel egyenlő). A tömeg tehát Povia oldalára állt, nem pedig a meleg aktivista mellé.

Povia dala végül továbbjutott, egészen a San Remoi Fesztivál szombat esti döntőjéig, ahol második helyezést ért el. Mindeközben a nézőtér mellett, a meleg aktivisták továbbra is tiltakoztak, Povia így nyilatkozott: „Az én életemben is volt egy meleg szakasz – 7 hónapig tartott, de már túl vagyok rajta.”

A „Luca Era Gay” ismertsége fölbátorította és visszaadta méltóságát az olasz volt melegek közösségének, akik mindezidáig alaposan meg voltak félemlítve a meleg aktivisták által. Azt, hogy a dalszöveg valós és életszerű bepillantást nyújt az ex-meleg jelenségbe, az nem tagadható.


meleg, homoszexuális, homoszexualitás